Insta-Perfect-Baring

Ik merk dat het beeld van een bevalling met regelmaat wordt geromantiseerd. Door foto’s van thuis bevallingen in bad, met gedimd licht, kinderen eromheen en kaarsjes, lijkt het alsof het vooral op die manier gebeurt. En toegegeven: het zijn prachtige plaatjes want een foto van een vrouw die bevalt met een vacuümpomp ziet er toch wat minder charmant uit. En dat terwijl 15% van de Nederlandse vrouwen wel bevalt met de hulp van een vacuümpomp (ik ben daar één van, twee keer zelfs..).

Ik zou willen dat iedere onbevangen zwangere ook deze verhalen leest. Dat het normaal is dat je wordt overgedragen naar het ziekenhuis door iets wat tijdens de zwangerschap of bevalling gebeurt en dat de bevalling daardoor niet gelijk minder perfect kan zijn. Natuurlijk begrijp ik dat het tegen kan vallen als je naar het ziekenhuis moet, maar als je weet dat de kans op een trip naar het ziekenhuis groot is, wordt de teleurstelling vaak minder. Een goed voorbereid mens telt per slot van rekening voor twee (of drie, met die baby in je buik).


Hetgeen waar je als niet-wetende zwangere, volgens Instagram-normen, aan moet voldoen, strookt niet met de werkelijkheid. Een insta-perfect-baring is maar voor een paar happy few weggelegd. Maar zijn dit dan wel de happy-few? Kan je niet ook gewoon prima terugkijken op je bevalling als er wel die keizersnede nodig was of als je wel die vacuümpomp nodig had? Ik denk van wel.

Want ruim 80% van alle Nederlandse vrouwen bevalt in het ziekenhuis. En als je je eerste kindje krijgt is dit aantal zelfs 87%. En dat mag je echt niet zien als falen, het is gewoonweg geen uitzondering. Het loopt zo. Wat wel een uitzondering is, is thuis bevallen. Iets waar we in Nederland overigens heel trots op mogen zijn. Veilig thuis bevallen kan namelijk alleen, omdat ons verloskundig stelsel zo goed in elkaar zit. Maar het thuis bevallen moet geen doel op zich worden. Als je je zomervakantie in Nederland boekt, weet je ook dat het soms kan zijn dat je slecht weer hebt. Maar als het dan regent, is je vakantie niet gelijk mislukt. Of wel? Zo moet je het ook zien met je bevalling. Mooi als het kan, maar anders, kan ook goed genoeg zijn.

Dus laten we alsjeblieft ook foto’s en verhalen delen over die bevallingen in het ziekenhuis. Die óók vaak heel mooi zijn, heel goed gaan. Waarbij iemand soms pijnstilling heeft (als je je eerste kindje krijgt zelfs >60%) en waarbij iemand er soms gewoon lang over doet.

Misschien kan je je voorstellen dat ik dus soms tenenkrommend naar foto’s kijk waarbij als onderschrift staat:
‘Je kan met een medische indicatie ook prima thuis bevallen’
Of: ‘Een bevalling hoeft niet lang te duren, als je er maar in gelooft.’
Mooi als dat zo is, maar als een kindje verkeerd het bekken indraait waardoor de baring niet vordert kan je er net zo hard in geloven als je wilt, maar dat versnelt de bevalling niet.

Deze teksten zie ik met regelmaat voorbij komen. Soms klik ik door naar de accounts die dit propaganderen en verbaas ik me over het feit dat, doordat diegene zoveel volgers heeft, het bericht automatisch door veel vrouwen wordt gezien waardoor meer mensen denken: ‘Hé, is dat zo?’
Iedereen op Instagram zou dit kunnen delen maar weet dat het niet altijd waarheid hoeft te zijn. Klik door, lees verder en vraag jezelf af: Klopt dit? Is dit echt zo? Is het een geboorte-zorgverlener of is het een moeder van vijf kinderen die juist meer ervaren is in het krijgen van kinderen?

Ik wil niet doen alsof ik het nu allemaal zo goed weet, want ook ik zal wel eens iets delen wat bij jou anders ging of in jouw regio anders geregeld is. Ik deel enkel mijn ervaring gemixt met wat kennis en wetenschap. Dus klik door en kijk of iemand meer weet of dat ze enkel de instagram-eed heeft afgelegd. Je kan jezelf namelijk heel wat titels toebedelen als je het maar in je instagram profiel zet.

Je proeft ietwat irritatie en dat klopt. Maar soms ben ik het ook zeker met ze eens. Ik ben pro het informeren over de bevalling, dus foto’s en informatie: altijd goed! En ik weet dat deze geboorte-goeroe’s alles met de beste bedoelingen delen. Ik vind het enkel lastig te verkroppen dat zij gemakkelijker van bepaalde protocollen af kunnen stappen en nieuwe inzichten kunnen propaganderen omdat zij nog nooit een baby hebben gereanimeerd na een bevalling, nog nooit peentjes hebben gezweet doordat schouders vastzaten, gerend hebben naar de operatiekamer met een pas bevallen vrouw die al twee liter bloed had verloren of een echo-kop op een buik hebben gezet en moeten vertellen dat een hartje niet meer klopt. Deze ervaringen zorgen voor een mooie balans in de informatie die ik tijdens mijn werk geef aan vrouwen die zwanger zijn of komen bevallen. Er bestaat niet voor niets een opleiding voor verloskundige. Als ik bij de kapper ben, neem ik ook niet zelf de schaar in handen maar ik laat me adviseren omdat zij ervoor heeft geleerd.


Dus alsjeblieft lieve zwangere, lieve vrouw die dit leest en nog moet baren, alles kan maar overal zit een risico aan. Dat is met alles. Dus voordat je iets zelf graag wilt: Doe research. Vraag je eigen verloskundige wat zij ergens van vindt en waarom iets op een bepaalde manier wordt gedaan voordat je je ervan vergewist dat wat die geboorte-goeroe op Instagram deelt, ook jouw standaard gaat worden.

Ga je binnenkort bevallen? Geloof in jezelf, want je kan het, écht. Maar laat je niet gek maken door te moeten voldoen aan de Insta-Perfect-Baring want dan kan het tegenvallen. De kans is groot dat je in het ziekenhuis komt, er bestaat een kleine kans dat je thuis bevalt en ook al heb je de wens om zonder pijnstilling te gaan bevallen, kijk eerst eens hoe het loopt tijdens de weeën. En weet dat we bepaalde dingen niet doen om je als zwangere te pesten, maar dat door kennis en ervaring is gebleken dat met bepaalde protocollen het zo veilig mogelijk wordt voor de alle vrouwen en kinderen. Natuurlijk kan je daar, als je goed bent geïnformeerd, vanaf stappen als individu maar in de regel zien we dat deze protocollen werken waardoor we ons eraan houden.

En onthoud dit: Wij zorgverleners zijn geen boemannen, wij zijn mensen met een hart, met een ziel die dit werk doen vanuit hun passie en omdat we er goed in zijn. En waarom zijn we er goed in? We mixen de wetenschap met onze ervaring. En al die mooie foto’s van die badbevallingen? Het geeft prachtige plaatjes inderdaad, maar laat je niet al te lekker maken. Bevallen is pittig en vooral de eerste keer is het soms een lange weg naar de geboorte van jullie baby. En het mooie: Dat is normaal!

Dus alsjeblieft, lieve allemaal, zullen we alsjeblieft zorgen dat we de geboortezorgverleners in hun waarde laten? Dat we hun kennis gebruiken om vervolgens samen tot een plan te komen. En laten we samen vooral een realistisch beeld scheppen over hoe bevallen gaat. Over dat je soms met een niet vorderende ontsluiting naar het ziekenhuis moet, dat het kindje soms niet goed ervoor ligt en je een paar uur lang persdrang moet wegzuchten en dat je soms niet direct huid op huid contact met je kindje kan hebben omdat het kindje zuurstof nodig heeft.


Gemaakt door de geboortefotografen van Pure Life.

Lang verhaal kort: Verloskundig zorgverleners hebben ervoor geleerd, we hebben ervaring en we doen niet iets omdat we het nou eenmaal altijd zo doen. We doen iets met een reden. Vraag ons een simpel: ‘Waarom?’ Want wij houden van uitleggen en dat doen we graag, ook aan jou.

En heb vertrouwen in je bevalling en in je eigen lijf. Want je kan het. Je bent een vrouw en net als jouw moeder, deed jouw oma en haar moeder het ook. Maar vergeet niet: waar jouw oma misschien een kind verloor, zal dat in deze tijd minder snel gebeuren omdat we ons verloskundig systeem zo goed hebben ge-update. En misschien is jouw insta-perfect-baring dus wel met een keizersnede: Daar mag je trots op zijn!

Neem aan wat je aan wil nemen en maak er een fantastisch moment van. Oh, en geniet ook een beetje tussen die weeën, want je bent nooit meer zo lang bezig met iets waar je je hele leven lang, liefde voor terugkrijgt.

Lisa

Ps. Foto’s zijn gemaakt door de geboortefotografen van Pure Life. Klik hier om naar hun instagram te gaan.

2 gedachten over “Insta-Perfect-Baring

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: