Dokter Google

10 Prangende vragen over het ouderschap waar Google het antwoord op weet


Van mijn jeugd kan ik me herinneren dat we een grote kast in de kamer hadden staan. In de onderste lade van deze kast lag een reeks witte boeken waar álles in stond. Oftewel: een encyclopedie van A tot Z. Met huishoudtips, opvoedtips, kooktips en wat al niet meer. Dit was waarschijnlijk de ‘Google’ van onze opvoeders. Toen had je specifieke vragen nodig om antwoorden te krijgen. Dat is in deze tijd anders. Je typt iets in op Google en er is altijd wel iemand die op een of ander vaag forum een klein deel van je nutteloze vraag kan beantwoorden. Of dat antwoord onderbouwd is, of niet, het is al fijn dat iemand anders ook eens met dat dilemma in zijn maag heeft gezeten. Geeft wat herkenning.

Toen ik moeder werd ging er een geheel nieuwe wereld open. Een wereld vol nutteloze attributen, verkoopsters bij grote babywinkels met goedbedoelde praatjes, tummy-tubs, infacol en hallucineren door een gebrek aan slaap. Gelukkig stond ik er niet alleen voor, naast mijn hubby had ik ook een rits aan vriendinnen die net als ik ineens een broedsel in haar spiksplinter nieuwe Joolz of in mijn geval de Bugaboo-donkey Twin voortduwde. Voor het geval je niet weet wat dit inhoud, google het maar.

In één van mijn vriendinnen, Femke, heb ik een mede-Googelaar ontdekt. Te pas en te onpas stuurden (en sturen) wij vragen naar elkaar die eigenlijk te beschamend zijn om te delen maar heerlijk zijn om van een ander te lezen. En waarop Google áltijd het antwoord wist. Om jou al deze vreemde maar uiterst belangrijke vragen aan Google te besparen (die altijd op de meest gekke momenten in je hoofd spoken en er niet meer uit gaan) heb ik ze hieronder voor je op een rij gezet:

 1. Kind beukt met hoofd tegen bed
  Zit je ’s avonds beneden, kind in bed, hoor je ineens kabaal van boven. Een geluid dat lijkt op een timmerman die ritmisch met zijn hamer een kastje in elkaar aan het zetten is. Als je dan even later ditzelfde geluid nog eens hoort kijk je toch maar even op je babyfoon. Huh? Het is je kind die zijn hoofd tegen het bed beukt. HELP! Volgens Google kan dit gelukkig geen kwaad. Als het je te hard gaat kan het een uitkomst zijn om een bed-omrander te kopen (google dat maar).
 2. Wanneer krijgen baby’s haar
  Ook al wist ik wel dat er vanzelf eens haar zou komen. Toch was ik nieuwsgierig naar wanneer het moment daar zou zijn. Daarover geeft Google geen uitsluitsel. Maar na enige research over het web is het antwoord: vanzelf. Echt waar. Soms pas na een jaar, soms pas na twee jaar. Maar er komt vanzelf iets op dat hoofd. Geduld. En ja hoor. Mijn twee peuterende meisjes hebben een bosje haar op het hoofd (met de nadruk op bosJE).
 3. Eerste keer oppassen baby
  Het moment komt komt een keer. Je kleine ‘allessie’ gaat uit logeren. Wát moet er dan allemaal mee? Of als je kind thuis in bed ligt en er een oppas aan huis komt. Wat schrijf je dan allemaal op? En vindt iedereen dit lastig? Toch maar eens gegoogled. Volgens google is dit voor elke ouder lastig en spannend. Maar ook iedereen kwam hierdoor. Maak een goed lijstje, bel geregeld even en laat het vervolgens los. Na die eerste keer zullen er nog vele keren volgen.
 4. Baby eet papier
  Als papier het ergste is wat je kind ooit gegeten heeft zou ik daar blij mee zijn. ‘Baby eet kattenvoer’, ‘dode vliegen’, ‘poep van konijnen’ had ook heel mooi in dit rijtje van google-vragen gepast. Antwoord: beter van niet. Tja, je kan niet 24/7 zien wat die kleine dreumes van je opscharrelt van de vloer.
 5. Kind heeft koude handen ’s nachts
  Lig je in bed met je spiksplinternieuwe nageslacht in de co-sleeper naast je, voel je nog eens even aan die lieve schattige handjes. Oe, koud! Jakkes. Is dit normaal? Voor een pasgeboren baby wel. Maar tot hoelang mag dit eigenlijk? Laten we het maar eens aan Google vragen… Jep, het mag. En inderdaad voornamelijk baby’s hebben ’s nachts koude handjes. Kinderen hebben er geen last van als de rest van het lijf maar warm is en de omgeving niet te koud.
 6. Baby knarst met tanden
  Ja, jasses. Dit is niet fijn hoor. Zodra er naast ondertandjes ook maar de minste randjes van de boventandjes te zien zijn kan er geknarst worden. Want hé, dit is toch ook cool? Ooit wel eens een gaatje gevuld bij de tandarts? Of een afgebroken tand gehad? Dan zit je daar toch ook de hele tijd aan te voelen met je tong? Wees niet bang, zelfs je baby raakt hier verveeld van.
 7. Wanneer huilt kind minder
  O, wat zou dit fijn zijn hè? Als Google dit toch eens wist. Ik heb niet eens meer onthouden wanneer het baby-gehuil minder werd, het dreumes gekrijs afnam of het peutergeschreeuw zijn intrede maakte. Ben benieuwd hoe hard kleuters kunnen huilen. Als je het al huilen noemt. Dol-dwaze-zin-door-druk-gekrijs kan je het waarschijnlijk beter noemen. Geloof mij, op die dol-dwaze-zin-door-druk-gekrijs kan je beter niet googlen.
 8. Hoeveel kan een peuter poepen?
  Op een gegeven moment komt het hele zindelijkheids-gegoogle. Van: Wanneer is mijn kind eraan toe? Tot deze gouden vraag aan Google: ‘Hoeveel poept een peuter?’ Want echt hoor mensen, zodra je peuter op dat potje zit ben je soms gewoon echt trots op de hoeveelheid poep die daarop wordt geproduceerd. Echte grote mensen drollen worden er gedraaid. Niet-te-doen. En ook uit dat kleine peuterlijfje. Toch bijzonder.. Maar, is dat wel normaal?
 9. Kind eet slak
  Tja. Wat zal ik hier over zeggen. Zoals dokter Google zegt is het eten van een slak an sich niet giftig. Het wordt pas giftig als meneer de slak even daarvoor giftige dingen heeft gegeten. Mocht je dus ooit voor het moment staan dat je kind een slak in zijn of haar mond stopt vraag dan eerst even aan dit glibberige wezen wat hij als ontbijt heeft gehad die dag. Ter geruststelling, mijn kind heeft er geen last van gehad. Althans, daar ga ik gemakshalve even vanuit. Ik weet niet hoe het gaat als ze tien is.
 10. Kind drinkt bellenblaas
  De laatste in deze rits van Google-vragen. Welk kind vindt bellenblaas nou niet te gek. Ik zal je gelijk de beste life hack omtrent bellenblaas geven: Maak het potje vast aan een paal in je achtertuin zodat je niet continue nieuw bellenlbaas-sop aan het maken bent. Dit helpt ook gelijk tegen het opdrinken ervan. Wat betreft dat drinken van bellenblaas: moedig het niet aan. Of het erg is ligt volledig aan de hoeveelheid en het soort. In mijn Google research kwam naar voren dat je je kind vooral niet te veel moet laten drinken na het opdrinken van bellenblaas, want je snapt het al: schuimvorming. En onthoud altijd: wat er in zit komt er niet zo makkelijk meer uit. Dus wat betreft de meeste dingen. Laat het los.

Heb je zelf ook veel interessante Google-vragen gesteld tijdens je eigen beginselen van het ouderschap? Of Google je nog steeds over hele andere onrelevante zaken. Laat het ons vooral weten.

Liefs Lisa (en Femke dit keer)


Meer lezen over wat het ouderschap teweeg brengt? Klik hier.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: